A legjobb egyetemi sportolókat díjazták

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megtartotta az Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új Csörsz utcai tömbjében, a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban adták át az elismeréseket a világklasszis magyar versenyzőknek, akik sportkarrierjük mellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár beszédében megjegyezte, hogy […]

Részletek

Világklasszis sportolók vehettek át díjat a MEFS Gáláján 

Megtartotta hagyományos Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS). 

Az Uránia Filmszínházban megrendezett eseményen a világversenyeken kitűnően szereplő egyetemistákat díjazták. Így például a kajakos Lucz Anna (Budapesti Gazdasági Egyetem), az úszó Milák Kristóf (Edutus Egyetem), a vívó Pusztai Liza (Eötvös Loránd Tudományegyetem), az úszó és életmentő Verrasztó Evelyn (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) és az uszonyosúszó Senánszky Petra (Debreceni Egyetem) érdemelte ki – többek között – az Év Egyetemi Sportolója díjat. 

Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: mindig dicsérendő, ha egy sportoló az edzések mellett az egyetemeken is kimagaslót nyújt. „Olimpiai, világ és Európa-bajnokok vehetnek át díjat teljesítményükért. Nagy öröm látni, hogy ilyen sok kiemelkedően tehetséges sportoló vesz részt felsőoktatási képzésben. Ez is azt bizonyítja, hogy felelősségteljesen gondolkodnak a jövőjükről, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a civil életükben is megállják a helyüket. A Sportért Felelős Államtitkárság az idei felsőoktatási tanévben is meghirdette a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramot, amelynek célja, hogy támogassa azokat az aktív felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkező kiválóságainkat, akiknek tanulmányaik mellett esélyük van arra, hogy Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai érmet szerezzenek. Ezt a programot a közeljövőben szeretnénk továbbfejleszteni, hogy ezáltal még hatékonyabban segíthessük céljaik elérésében az egyetemista élsportolóinkat.” – tette hozzá az államtitkár.  

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke beszédében ismertette az elmúlt év sikereit. „Van mit ünnepelni, 150 sportoló kap díjat. Soha ilyen sokat nem vehettek át elismerést. Három hét múlva minden idők legnagyobb magyar delegációja utazik ki az Egyesült Államokba a Téli Egyetemi Világjátékokra. Fontos mérföldkő lesz a magyar egyetemi sportéletben, mint ahogy az lesz a 2024-es Európai Egyetemi Játékok is, amelyre már most készülünk. Több, mint 400 egyetem 4000 hallgatóját látja vendégül Debrecen és Miskolc. Ez lesz Magyarország történetének legnagyobb oktatási és multisport rendezvénye.” – hangsúlyozta a MEFS elnöke.

Idén az egyetemek közötti Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nyerte. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság versenyein gyűjthető pontok alapján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett a második, megelőzve az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet.

A Gálát megtisztelte jelenlétével dr. Hankó Balázs államtitkár, Szabó László MPB-elnök, dr. Mészáros János NVESZ-elnök, Fábián László, MOB-főtitkár, dr. Szarka Gábor, SZFE-kancellár és Eszterhai Marcell, a HÖOK megválasztott elnöke is.

Az esemény egyetemi vendéglátója a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt, hallgatói pedig kimagasló előadásaikkal kápráztatták el a nézőket.

A Gálán több, mint 150 sportolót díjaztak. A teljes lista megtalálható a mefs.hu-n. 

Részletek

Sportfesztivál felsőfokon

Az egyetemi sporté volt a főszerep Miskolcon május 19-22. között az első alkalommal megrendezett MEFOB FESZTIVÁLON, ahol 27 felsőoktatási intézmény részvételével 8 sportág 95 versenyszámában avattak országos egyetemi bajnokot. A rendezvény keretében lévő sportkonferencián olyan sportikonok vettek részt, mint Mocsai Lajos, Kemény Dénes, Baji Balázs, Cseh László, Kiss Gergely, Zsivoczky-Farkas Györgyi.

A MEFOB FESZT-et a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen rendezte a Miskolci Egyetemmel és Miskolc város támogatásával. A május 19 – 22. között tartott négynapos rendezvényen egyetemi és főiskolai futsal, kosárlabda, vízilabda, judo, atlétika, tenisz, asztalitenisz és ultimate frizbi Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB) rendeztek, elsősorban egyetemi, de városi helyszíneken is. Az egyetemi sport legnagyobb fesztiválján, az első alkalommal megrendezett MEFOB FESZT-en igazi fesztivál hangulat várta a résztvevőket és a közönséget, hiszen a sport mellett esti DJ-s buli, számos kísérő program, szabadidős események és sportkonferencia is színesítették a rendezvényt.

Az egyetemi multisport eseményen nyolc sportágban huszonhét egyetem képviseltette magát közel ezer fővel. Összesen 95 versenyszámban avattak országos egyetemi bajnokot a több ezer néző előtt zajló rangadókon, melyeket 28 online közvetítésen keresztül lehetett követni az egyetemisport social felületén. A sporteseményeket kilenc kiegészítő program is színesítette, melyeket a szurkolók, érdeklődők napközben tudtak kipróbálni. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk hagyományt teremteni, és minden évben más egyetemi városba vinni azzal a céllal, hogy megmutassuk, milyen erő és energia rejlik az egyetemistákban és az egyetemi sportban – adott áttekintést az eseményről és annak céljairól Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

A MEFOB FESZT-en négy csapatsportágban – kosárlabda, futsal, vízilabda és frizbi – dőlt el a bajnoki cím sorsa. Frizbiben a Budapesti Corvinus Egyetem csapata lett az országos egyetemi bajnok, férfi és női futsalban is az ELTE nyert, kosárlabdában a nőknél Széchenyi István Egyetem csapata nyert, a férfiaknál pedig Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem csapata lett az országos bajnok.

 

Vízilabdában a nőknél a Testnevelési Egyetem csapata győzedelmeskedett. Férfi vízilabdában, a Vízilabda MEFOB 2013-as kezdete óta 4x bajnoki címmel rendelkező Budapesti Gazdasági Egyetem a Budapesti Corvinus Egyemmel vívott fej-fej melletti csatájában BCE került ki győztesen. Mind a férfi, mind a női meccset dr. Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, a nemzet sportolója vezette.

A férfi vízilabda, női és férfi kosárlabda egyetemi országos bajnokság győztesei automatikusan kvalifikálják magukat az idei júliusi lengyelországi Európai Egyetemi Játékokra.

 

A rendezvény sikeressége a közel 100 önkéntes és három szervezet 50 szervezője áldozatos munkájának köszönhetően teljesen zökkenőmentesen zajlott. A rendezvény egyben felkészülés is a három szervezőnek a 2024-es Debrecen-Miskolc Európai Egyetemi Játékok 2024-es rendezésére.

 

A MEFOB FESZT keretében zajlott le a MEFS éves Közgyűlése, ahol olimpiai elnökségi tagnak Hadvina Dórát, olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok kajakozót választotta meg a közgyűlés egyöntetűen, aki Knoch Viktort váltotta.

 

Kiegészítő programként „A közösségépítéstől a diplomáig” mottót viselő sportkonferenciát is tartottak a MEFOB FESZT keretében, olyan neves előadókkal, mint Kemény Dénes, Mocsai Lajos, Baji Balázs, Cseh László, Kiss Gergely és Zsivoczky-Farkas Györgyi.

Teljes sportági és eredménylista megtekinthető itt (https://mefobfeszt.hu/eredmenyek/)

 

A négynapos rendezvényen tiszteletét tette Veres Pál Miskolc polgármestere, Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Kiss János országgyűlési képviselő, Rakaczki Zoltán a MEAFC elnöke, Prof. Dr. Mocsai Lajos a MEFS elnöke, Murai László a HÖOK elnöke, Juhász Péter a MEFS főtitkára és Siklósi Gergely olimpiai és Universiade ezüstérmes,
világbajnok párbajtőrvívó.

Részletek

Nyolc sportágban ezer egyetemista versenyzik a Miskolci Egyetemen

Miskolc, 2022. május 12.  – Az egyetemi sport legnagyobb fesztiválját, a MEFOB FESZT-et a Miskolci Egyetemen rendezik meg május 19-e és 22-e között. Első alkalommal várja igazi fesztivál hangulat a résztvevőket és a közönséget, hiszen a sport mellett esti DJ-s buli, számos kísérő program, szabadidős események és sportkonferencia is színesítik a rendezvényt.

A MEFOB FESZT-et a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen rendezi a Miskolci Egyetemmel és Miskolc város támogatásával. A május 19-e és 22-e között tartandó négynapos rendezvényen egyetemi és főiskolai futsal, kosárlabda, vízilabda, judo, atlétika, tenisz, asztalitenisz és ultimate frizbi Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat rendeznek, elsősorban egyetemi, de városi helyszíneken is.

 

– Nyolc sportágban huszonöt egyetem képviselteti magát ezer fővel a rendezvényen. A MEFOB FESZT az egyetemi sport legnagyobb fesztiválja, ahol egyszerre több egyetemi országos bajnokságot szervezünk, számos szabadidősportos rendezvénnyel kiegészülve. A rendezvény fesztivál jellegét a napközbeni szabadidősportos programok mellett a két esti, neves DJ-k közreműködésével megvalósuló buli adja.  A MEFOB FESZT „nagykövetének” három fiatal, tehetséges egyetemista versenysportolót választottunk, akiknek fontos a tanulás, az élsport és a kikapcsolódás is: Siklósi Gergely az ELTE hallgatója, olimpiai- és Universiade-ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívó, Török Ágnes, a Széchenyi István Egyetem hallgatója, magyar válogatott kosárlabdázó és Vigvári Vendel magyar válogatott vízilabdázó, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója. Mindhárman szívesen állnak olyan kezdeményezések mellé, mint a MEFOB FESZT, ahol számos sportágban meg tudják mérettetni magukat az egyetemisták profi és amatőr szinten. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk hagyományt teremteni, és minden évben más egyetemi városba vinni azzal a céllal, hogy megmutassuk, milyen erő és energia van az egyetemistákban – adott áttekintést az eseményről és annak céljairól Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

Sportközpontú és folyamatosan fejlődő Miskolci Egyetem

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem infrastruktúrája dinamikusan fejlődik, folyamatosan emelkedik az oktatás színvonala, és egyre színesebb az intézményi sportélet.

– A sport része a Miskolci Egyetem egészségfejlesztési stratégiájának – emelte ki a rendezvénynek otthont adó intézmény vezetője. – Felépítünk egy új, háromcsillagos sporthotelt, ahogy új rekortánpályával és új közösségi terekkel is bővíteni szeretnénk az egyetemet. A campus teljes területét lefedő wifihálózat kialakítása is szerepel a terveink között. A sportcélú fejlesztések, a közösségépítés, a szabadidő színvonalas eltöltésének biztosítása stratégiai kérdés. Fejlődésünket mutatja, hogy az eddigi legnagyobb sportolói delegációval veszünk részt a 2022-es Lodz-i Európai Egyetemi Játékokon, a kontinens legnagyobb egyetemi sportrendezvényén, amelynek két év múlva Debrecennel közösen mi leszünk a házigazdái – mondta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. – Ugyanakkor az is a fejlődés jele, hogy a várossal együtt már most olyan infrastruktúrával rendelkezünk, hogy otthont tudunk adni a MEFOB FESZT-nek, mely a 2024-es Debrecen-Miskolc helyszínű Európai Egyetemi Játékok egyik felvezető rendezvénye.

 

Kormányzati hangsúly az egyetemeken és a sporton

 

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő az Angiában megrendezett 1996-os labdarúgó európa bajnokság jelmondatát idézte fel: „A futball hazatér”. A politikus hozzátette:  nemcsak a futball, hanem a sport tér haza Miskolcra, ugyanis hazatérni nemcsak oda lehet, ahol feltalálták a sportot, mint a futballt Angliában, hanem oda is, ahol nagyon szeretik.

– A miskolci emberek nagyon is szeretik a sportot, és ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy hány sportágban hány kedvenc csapatunk van, hanem főleg abban, hogy a miskolciak hányan ülnek a lelátókon. A magyar kormány a miskolciak sportszeretetét érti és értékeli, ezért számos nagy sportinfrastrukturális beruházással támogatta Miskolcot – fogalmazott dr. Kiss János. –  Elég csak a DVTK stadionra, a DVTK kosárladba arénára, az Egyetemi Atlétikai Centrumra utalni, hogy csak a legnagyobb beruházásokat említsük. A sportba történő befektetés nem öncélú, hanem azt célozza, hogy a gyemekeink megtanuljanak küzdeni, győzni és veszíteni, csapatot alkotni, közösséget építeni. Tehát kulturális értékeket szerezzenek, vagyis a sport a kultúra része. Meggyőződésem, hogy a magyar sport ügyében nemzeti egységre van szükség, és a sportrendezvények, fejlesztéseket és a sportfinanszírozás ügyében a támadásokat vissza kell vonni a nemzeti egység keretében. A Miskolci Egyetem mint modellváltó egyetem fontos hangsúlyt helyez a sportra, és a magyar kormány ezt a hangsúlyos gondolkodást újabb egyetemi fejlesztésekkel tudja támogatni – emelte ki a kormánypárt országgyűlési képviselője.

 

A sikeres egyetem a sikeres város záloga

 

– Sikeres a modellváltó Miskolci Egyetem, a sikeres egyetem pedig egy sikeres város záloga.  Az utóbbi időben a város sportinfrastruktúrája is dinamikus fejlődésen ment keresztül, ezek közül is ki kell emelni a MEFOB helyszínként szereplő szabadtéri Miskolctapolcai Strandfürdőt, melynek versenymedencéjében rendezik meg a vízilabda MEFOB döntőket. A szomszédos Ellipsum, a maga kiemelkedő fürdőszolgáltatásaival, igazi élményekkel várja az érdeklődőket – mondta Veres Pál, a házigazda város polgármestere. Hangsúlyozta: a versenysportoló egyetemisták mellett azokat a hallgatókat és a város sportszerető közönségét is várja a MEFOB FESZT, akik szurkolóként, vagy érdeklődőként szeretnének részesei lenni a négy napos eseménynek.

– A szurkolók számára szabadidősportos szurkolói programot állítottak össze a szervezők, ahol az érdeklődők ki tudják próbálni magukat néhány sportágban, miközben aktív módon kikapcsolódnak. Szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét a rendszeres sportolás egészségmegőrző hatására, egyben közösségformáló erejére. Valamint célunk, hogy az eseményre érkezőkkel megismertessük Miskolc nevezetességeit, látnivalóit – zárta gondolatait Miskolc polgármestere.

Részletek

Egyetemista olimpiai és világbajnokok vehettek át díjat a MEFS Gáláján

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megtartotta hagyományos Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját. A díjakat a Testnevelési Egyetemen, a hatályban lévő járványügyi intézkedések betartásával adták át, az eseményen esküt tett a 2021-es Téli Universiadéra utazó magyar csapat is.

Dr. Szabó Tünde szerint a sport mindig hitet ad a nehéz helyzetekben. „Így volt ez a járvány alatt is, és jó volt látni, ahogy idén sikerült megrendezni az elmaradt versenyeket. A nagy események rendezéséből Magyarország is kivette a részét, mint ahogy a sportsikerekből kivették részüket az egyetemisták is” – mondta a sportért felelős államtitkár.

Prof. Dr. Merkely Béla, a MEFS alelnöke beszédében kiemelte, élsportoló egyetemistáink sok lemondással, és kitartó edzésmunkával érték el eredményeiket.  A sikerekhez alázat, kiváló edzői háttér és támogatás is kell. A magyar élsportban mindez megvan” – összegzett az alelnök.

A Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) Schmidt Gábor alelnök képviselte. A sportvezető kiemelte, a MOB-nál is fontos a kettős életpálya. „A tanulás mellett a sport is nagyon fontos. Külön öröm, hogy az újonnan megalakult MOB Sportolói Bizottság mindegyik tagja diplomás.” – jelentette be Schmidt Gábor.

Dr. Gál András Levente az év sikereit méltatta. Különleges az idei év, hiszen az olimpián és a paralimpián kiválóan szerepeltek az egyetemisták. Bízom benne, hogy ez a tendencia folytatódik az előttünk álló időszakban is” – fejezte ki reményét a MEFS alelnöke.

Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) főtitkára köszöntőjében kitért arra, hogy az MRK is igyekszik példát mutatni. „Az MRK vezetése sportos csapat. Több vezetőségi tag volt élsportoló, aki azóta is fontosnak tartja a rendszeres mozgást, és annak népszerűsítését.” – hangsúlyozta a főtitkár

Murai László köszöntőjében elmondta, hogy a mai kor fiataljai többszörös terhelésnek vannak kitéve. „Ezt a terhelést a sporttal sokkal könnyebb bírni, ezért is fontos, hogy élsportoló egyetemistáink minden felsőoktatásban tanulónak jó példát mutassanak” – jegyezte meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke.

Idén a kajakos Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Tótka Sándor, Lucz Anna, a kenus Adolf Balázs, az úszó Milák Kristóf, a fogathajtó Hölle Martin, a paraúszó Illés Fanni és Konkoly Zsófia, a paraatléta Ekler Luca, a kerekesszékes Veres Amarilla, valamint az uszonyosúszó Senánszky Petra és Bukor Ádám érdemelte ki az Év Egyetemi Sportolója Díjat.

A MEFS minden évben díjazza a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) intézményi eredményességét. Idén első lett a Testnevelési Egyetem, megelőzve a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolát és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (a tavalyi tanévben TE, NKE, Edutus volt a sorrend). Az abszolút pontversenyt a 2020/2021-es tanévben, megtörve a Testnevelési Egyetem egyeduralmát az ELTE nyerte, a BME és a TE előtt. Mivel tavaly a pandémia miatt elmaradt a díjátadó, így a 2019/2020-as tanév MEFOB tavalyi díjai is ezen az eseményen kerültek átadásra.

 

A gála keretében esküt tett a 2021-es Téli Universiadéra utazó magyar csapat is. A fogadalomtétel szövegét Albert Viktória, a short tack csapat tagja, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta. Az egyetemisták és főiskolások téli multisportversenyét december 11. és 21. között rendezik meg a svájci Luzernben.

 

Életműdíjat vehetett át Kristonné dr. Bakos Magdolna (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) és Dr. Hédi Csaba (Budapesti Gazdasági Egyetem és Miskolci Egyetem), Hönig Lászlót (Óbudai Egyetem) és Dr. Józsa Jánost (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) pedig Hajós Alfréd Aranyplakettel jutalmaztak. Dr. Boros Gyeviné Sziklai Andrea (Szegedi Tudományegyetem), Dr. Elbert Gábor (Pécsi Tudományegyetem), Harmath Józsefné (Budapesti Corvinus Egyetem), Varga Katalin Szilvia (Debreceni Egyetem), Dr. Váczi Márk (Pécsi Tudományegyetem), Veress Gyula (Nyíregyházi Egyetem) munkáját Csik Ferenc Ezüstplakettel ismerték el.

 

További díjazottak

 

Halassy Olivér Hallgatói díj

 

Druzsba Dalma – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Farkas Bálint – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Gereben Lívia – Edutus Egyetem

Gulyás Michelle – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Nagy Zsolt – Széchenyi István Egyetem

Molnár Réka – Miskolci Egyetem

Pósta András Zoltán – Semmelweis Egyetem

 

Németh Angéla díj

 

Dr. Cselik Bence – Pécsi Tudományegyetem

Ferentzi-Almási Dóra Gabriella – Szegedi Tudományegyetem

Gulkai Zsófia – ELTE SzOESE

Molnár Ágnes – ELTE BEAC

 

Gedényi Mihály Elnöki elismerő oklevél

 

Balogh Tünde – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Barta Marianna – EDUTUS Egyetem

Dremák Regina – Debreceni Egyetem

Fauzer Ferencé Németh Valéria – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Olgyay Ádám – Budapesti Metropolitan Egyetem

Tóth Alexandra – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Kovácsné Csíkos Anikó – Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség

Szabó-Ambrus Anita – Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség

 

Elek Ilona Emlékérem

 

Budavári Árpád – Dunaújvárosi Egyetem, Gárdonyi Rendőrkapitányság

Dr. Zentai László – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Bíró Imre – Debreceni Egyetem

Szappanos Zoltán – Pécsi Tudományegyetem

 

 

Év Egyetemi Sportolója Díj (egyetemista olimpiai és világbajnokaink 2021.)

 

–          Bodonyi Dóra, a Debreceni Egyetem hallgatója K-4 500 méteren lett olimpiai bajnok

–          Csipes Tamara szintén K-4-es tagjanként 500 méteren lett olimpiai bajnok, az Edutus Egyetem hallgatója

–          Ekler Luca paraatléta, a távolugrás olimpiai bajnoka, a Testnevelési Egyetem hallgatója

–          Illés Fanni 100 méter mell paraúszás olimpiai bajnoka, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója

–          Konkoly Zsófia 100 méter pillangó paraúszás olimpiai bajnoka, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója

–          Milák Kristóf 200 méter pillangó úszás olimpiai bajnoka, az Edutus Egyetem hallgatója

–          Tótka Sándor K-1-es 200 méter olimpiai bajnoka, az Edutus Egyetem hallgatója

–          Veres Amarilla, párbajtőr egyéni kerekesszékes vívás olimpiai bajnoka, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója

–          Adolf Balázs, C-1 5000 méter világbajnoka, az Óbudai Egyetem hallgatója

–          Bukor Ádám, a 200 méter felszíni uszonyosúszás világbajnoka, a Széchenyi István Egyetem hallgatója

–          Hölle Martin a kettesfogathajtás világbajnoka, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója

–          Lucz Anna a K-2 200 méteres táv világbajnoka, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója

–          Senánszky Petra, a 100 méter gyors uszonyosúszás világbajnoka, a Debreceni Egyetem hallgatója

–          Varga Krisztina a 200 méter gyors uszonyosúszás világbajnoka, a Széchenyi István Egyetem hallgatója.

Részletek

Hatalmas sportdiplomáciai siker

Rakaczki Zoltánt, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagját, a MEAFC elnökét, a TFSE ügyvezetőjét az Európai Egyetemi Sportszövetség Végrehajtó Bizottságának tagjává választották az EUSA Tisztújító Közgyűlésén.

Budapest adott otthont a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Testnevelési Egyetem (TE) közös szervezésében szeptember 10-11-én az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Tisztújító Közgyűlésének. Az EUSA kétnapos Közgyűlését Budapesten két helyszínen, a Novotel Budapest City hotelben és a Testnevelési Egyetemen tartották, melyen a szervezet 46 tagországából 38 jelenlétével, 5 ország megbízással képviseltette magát. A Közgyűlés kezdetén Adam Roczek EUSA elnök, majd Rakaczki Zoltán, a MEFS Végrehajtó Bizottsági jelöltjeként köszöntötték a résztvevőket. A Közgyűlés egyhangúan elfogadta a 2020-as évi beszámolókat, a 2021-es programokat és a 2022-es Európai Egyetemi Játékok előkészületeire vonatkozó terveket is, melyet Lodz rendez; továbbá az Alapszabály módosítását, mely értelmében a jövőben lehet majd online vagy hibrid közgyűlést tartani, szavazni.

 

A Közgyűlésen átadták az idén februárban megítélt díjakat, melyet a pandémiás helyzet miatt nem volt lehetőség személyesen átvenni. Order of Merit/EUSA Érdemrendet vett át Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS korábbi elnöke, a 2012 és 2020 között végzett munkájának elismeréseként és Jean Francois Sautereau (francia). Örökös Tag kitüntetést kaptak: Ceslovas Garbaliauskas (litván), Kemal Tamer (török).

 

Az EUSA Közgyűlés gálavacsoráján házigazdaként köszöntötte a vendégeket Adam Roczek az EUSA elnöke és prof. dr. h. c. Mocsai Lajos a MEFS elnöke. Díszvendégként jelen volt és köszöntőt mondott dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára és Leonz Eder a FISU megbízott elnöke.

 

Adam Roczek, aki 9 éve az EUSA elnöke és akit újra megválasztottak a következő 4 évre, köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Budapest adott otthont az Európai Egyetemi Sportszövetség Tisztújító Közgyűlésének, ami az egyik legbiztonságosabb hely jelenleg Európában. Megköszönte a MEFS-nek a rendkívül precíz szervezést és a Testnevelési Egyetemnek, hogy befogadták a rendezvényt.

„Örömömre szolgál, hogy Önök egy ilyen nagy jelentőségű esemény házigazdájául választották Magyarországot és Budapestet. A magyar kormány 2010 óta kiemelt szerepet szán a sportnak, mert hisszük, hogy ezzel az élet minden területén fejlődést érhetünk el. Évek óta nagy sporteseményeket látunk vendégül, de a mindennapos sport is fontos számunkra, ezért mindennapos testnevelést vezettünk be, ennek fontos része az egyetemi sport, hiszen így a rendszeres sportolást tovább folytathatják felnőtt korukban is a hallgatók.” – mondta köszöntőjébe Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

 

Mocsai Lajos, a MEFS és a Testnevelési Egyetemért Alapítvány elnöke nyitóbeszédében ráirányította a figyelmet arra, hogy a Testnevelési Egyetemen, ahol a Gálavacsora is zajlott, máig több mint 90 magyar olimpiai bajnok, 100 olimpiai érmes, továbbá mestereik, edzőik folytatták tanulmányaikat. Kiemelte, hogy a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Európában elsőként, a világon a másodikként kezdte meg a munkát az egyetemi sportélet fejlesztéséért. „A szövetség már számos egyetemi világeseménynek, konferenciának és fórumnak adott otthont, valamint rendezett meg nagy sikerrel, jelenleg pedig hatalmas megtiszteltetésként éljük meg, hogy Debrecen és Miskolc közös szervezésében valósulhat meg a 2024-es Európai Egyetemi Játékok. Ez igen nagy feladat elé állít minket, hiszen az 1965-ös nyári Universiade óta ilyen egyetemi multisport eseménynek nem adott helyszínt hazánk. A magyarországi egyetemi világversenyek sikeres rendezése többek között köszönhető annak, hogy Magyarország Kormánya elkötelezetten támogatja az egyetemi sportot.” – hangsúlyozta Mocsai Lajos.

Leonz Eder, a FISU megbízott elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy rendkívül boldog és hálás azért, hogy itt lehet. „Egyrészt mert ezt a csodálatos estét megrendezte a MEFS, akik nem csak az európai, de a nemzetközi egyetemi sportnak is aktív szereplői, és sokat tesznek az egyetemi sportért. Másrészt az EUSA miatt, akik rendkívül közel állnak a szívemhez, és mindig öröm, hogy velük lehetek.” Beszédét követően átadta Zsivóczky-Farkas Györgyinek, a többszörös magyar bajnok hétpróbázónak a 2013. évi Kazany-i Universiadén hétpróbában elnyert ezüstérmét. Györgyi eredetileg bronzérmet szerzett a versenyen, de a második helyezett doppingvétsége miatt kerülhetett nyakába az ezüstérem.

A gálavacsorán felléptek a ParaDance Company kerekesszékes táncosai, az ELTE-BEAC és a DEAC cheerleaderei.

Rakaczki Zoltán megválasztását követően elmondta: „Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy az európai szintéren is képviselhetem hazánkat és az egyetemi sportot. Azt gondolom, hogy ezzel a tisztséggel még jobban hozzá tudok járulni a 2024-es Debrecen-Miskolc közös rendezésű Európai Egyetemi Játékok sikeréhez.”

 

Az EUSA Végrehajtó Bizottságának tagsága a küldöttek döntése alapján 2021 és 2025 között az alábbi:

Elnök:                   Adam Roczek (POL)

Első alelnök:      Haris Pavletic (CRO)

Kincstárnok:      Francis Cirriani (ITA)

Hallgatói tag:     Flobena Nikolli (ALB)

Tagok:                  Ivana Ertlova (CZE)

Abele Agita (LAT)

Aitor Sanchez (ESP) 39

Jörg Foerster (GER) 37

Rakaczki Zoltán (HUN) 41

Bruno Barracosa (POR) 42

Dmitry Kiselev (RUS) 37

Milan Zvan (SLO) 34

Andreas Csonka (SUI) 40

Mehmet Gunay (TUR) 32

Jevgeniy Imas (UKR) 27

 

Felügyelő Bizottság:

Liviu Matac (ROU)

Hovhannes Gabrielyan (ARM)

Részletek

Budapesten rendezik az EUSA tisztújító közgyűlését

Újabb rangos eseménynek ad otthont Magyarország. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) nálunk tartja tisztújító közgyűlését – adta hírül a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS).

Az EUSA Végrehajtó Bizottsága Ljubljanában döntött arról, hogy Budapest lesz a házigazdája a sportdiplomáciai szempontból rendkívül fontos rendezvénynek. Az erről szóló dokumentumot az európai szövetség elnöke, Adam Roczek és főtitkára, Matjaz Pecovnik küldte el a MEFS elnökének, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajosnak és Juhász Péter főtitkárnak.  

Mocsai Lajos a rendezéssel kapcsolatban így nyilatkozott: „Nagyon nagy megtiszteltetés a magyar egyetemi sport számára, hogy ezt a rangos eseményt hazánk rendezheti meg. A következő évek stratégiai céljai között szerepel a nagy jelentőségű, nemzetközi sportdiplomáciai súllyal bíró rendezvények Magyarországra hozatala. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy erre már az első évben lehetőségünk lesz. Biztos vagyok abban is, hogy a közgyűlés sikeres lebonyolítása jelentős mértékben segíti a 2024. évi, Debrecenben és Miskolcon megrendezésre kerülő Európai Egyetemi Játékok megrendezését, és összességében a magyar egyetemi sportot.”

A közgyűlést eredetileg tavaly rendezték volna meg, de a világjárvány miatt törölték a Jerevánba tervezett eseményt. Ezt követően a MEFS iroda aktívan dolgozott a közgyűlés Budapestre hozatalára, amelyről az EUSA Végrehajtó Bizottsága a hét elején döntött.

Az EUSA tisztújító közgyűlése így szeptember 10-11-én Budapesten lesz, ahol a 46 tagország képviselői négy évre megválasztják az európai egyetemi sportot irányító szervezet tisztségviselőit, a remények szerint magyar taggal a soraiban. 

Fotó: EUSA

Részletek

Elhalasztják a 2021-es nemzetközi egyetemi sporteseményeket

2021. augusztus 18-29. között a kínai Chengdu lett volna házigazdája az Egyetemi Világjátékoknak, korábbi nevén az Universiadénak, azonban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságának döntése alapján az eseményre a koronavírus-járvány miatt legkorábban 2022-ben kerülhet sor.

A FISU a Végrehajtó Bizottságának döntése előtt a szervezet 176 tagországa számára küldött kérdőívet, melynek fókuszában a Világjátékok megrendezése állt. Ennek értékelését követően, egyeztetve a kínai szervezőkkel, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség úgy döntött, hogy a pandémia okozta nehézségek miatt ebben az évben nem rendezik meg az egyetemi sport legnagyobb eseményét.

Eközben az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottsága is megtartotta ülését, amelyen döntés született az idei júliusi belgrádi Európai Egyetemi Játékok (EEJ) elhalasztásáról. Az EUSA, együttműködve a szervezőkkel és a szerb hatóságokkal, megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2021-ben egy későbbi időpontban megrendezhető-e az esemény. Az EEJ-t eredetileg 2020 nyarán tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt halasztották 2021-re.

Mindkét multisport eseményre, mint FISU és EUSA tagszervezet a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) nevezhet egyetemista résztvevőket.

A MEFS elnöke, Mocsai Lajos így kommentálta a két döntést.

„A koronavírus-járvány miatt csak olyan feltételek mellett lehetett volna megrendezni az Egyetemi Világjátékokat, amely az esemény fő céljait jelentősen gyengíti, így a döntéssel mi is egyetértünk. Az egyetemi sport nem professzionális sport és az adott lehetőségek mellett a rendezés nagy nehézségekkel járna. Sajnos pont a fiatalok érdekei sérülnének: a közösségi élmény és a magas szintű versenyzés, így a fejlődés lehetősége. Bízunk abban, hogy az eseményeket jövőre a korábban megszokott színvonalon és hangulatban rendezik majd meg. 

Részletek

MEFS: Nagy tervek az élsporttól a mindenki sportjáig!

„Az egyetemeken, főiskolákon tanuló hallgatók a jövő döntéshozói!” Ezt az alapigazságot sokat hallhattuk az elmúlt időszakban. Innen kiindulva nem mindegy, hogy a jövő generációinak milyen értelmiségi háttere lesz, és az milyen értékeket tud közvetíteni. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetségnél (MEFS) 2020-ban tisztújítás volt. Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos lett a szövetség elnöke, új bizottságok alakultak, újragondolták a MEFS stratégiai feladatait, felpörgetnék a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB). Minderről Juhász Pétert, a MEFS új főtitkárát kérdeztük.

Egyre hangsúlyosabbak a MEFOB-versenyek. Egyre több sportág nagyversenyein találkozhatunk azzal, hogy egyben MEFOB-verseny is. Milyen lépésekkel törekszenek arra, hogy ezek a versenyek még népszerűbbek legyenek?

Örülök annak, ha ez kívülről is így látszik, bár valójában még csak az út elején járunk. Ha a fejlődés ívét szeretnénk meghatározni, akkor távlatilag a 2024-es év lebeg a szemünk előtt. Erre a négyéves időszakra ugyanis jelentős kormányzati támogatást kapunk a MEFOB-ok minőségének fejlesztésére. 2024-ben pedig Európai Egyetemi Játékokat rendez Miskolc és Debrecen, ahol nem lehet más célkitűzése az egyetemi sportban dolgozók számára, mint hogy a rendezés és az eredmények tekintetében is felejthetetlen eseménynek tudjunk helyet adni.

Lehet tudni konkrét dolgokat is?

Bár az egyetemi sportolók körében ismert és elismert verseny a MEFOB, a résztvevőkön kívüli ismertségén javítanunk kell. Szeretnénk, ha – sportágtól függetlenül – az országos döntők az egyetemi sport ünnepei lennének, külsőségekben és színvonalban egyaránt. Természetesen vannak olyan események és sportágak, amelyekben könnyebb a közvélemény számára is észrevehető fejlesztéseket végrehajtani: rövid távon tehát az a cél, hogy ezen sportágak esetében már a közeljövőben is változtassunk. Több országos sportági szakszövetséggel közösen azon dolgozunk, hogy jelentős eseményekhez tudjunk egymást erősítve kapcsolódni, nagyon bízunk benne, hogy ezt már közönség előtt fogjuk tudni megtenni a 2021-es évben.  

Létszámukat tekintve melyek a legnépszerűbb MEFOB-versenyek?

Nem meglepő módon a csapatsportágak a legnépszerűbbek: egyrészt – ahogyan azt Mocsai Lajos elnök úr is több helyen említette – ezen sportágaknak a legnagyobb a közösségteremtő ereje, a fiatalok pedig vágynak arra, hogy közösségbe tartozzanak. Több, mint 30 csapattal indult útjára az idei egyetemi kosárlabda-bajnokság, futsalban pedig több, mint 20 csapat fogja összemérni tudását az előttünk álló tanévben. Figyelemre méltó azonban, hogy több mint 40 MEFOB-ot írunk ki egy évben, és ezek között nagyon sok olyan sportág van, amely minden évben résztvevői rekordot dönt, és rendkívül színvonalas versenyt hoz évről évre. Ha szabad, akkor nem csak a több szempontból sem ideális 2020-as évből indulnék ki, bár itt is találkoztunk roppant izgalmas és jó hangulatú versennyel, elég csak a Sárkányhajó MEFOB-ra gondolni, ahol jellemző volt az izgalmakra, hogy célfotó döntött a helyezésekről. De említhetném a Frizbi MEFOB-ot, ahol rekordszámú egyetemi csapat vett részt. A korábbi évekből – és ez reméljük a jövőben sem fog változni – számos országos bajnokság hozott rendkívül színvonalas, és létszámát tekintve kimagasló versenyt: több százan vesznek részt a Judo MEFOB-on, az úszók versenyén számos világsztár megfordul egyetemi színekben, népszerű a Vívó MEFOB is. Végül ne felejtsük el azokat a versenyeket se, amelyek az előbb említett sportolói létszámot ugyan nem hozzák, de dinamikusan növekszik évről évre a résztvevői létszám. 

Az Egyetemi Világjátékok (korábbi nevén Universiade) meghatározó eseménynek számít a MEFS életében. Jövőre ismét megrendezik a multisport eseményt. Mit lehet tudni az előkészületekről?

Bízva a járványhelyzet javulásában 2021. augusztus 18-29 között – az olimpia után – a tervek szerint megrendezésre kerül az Egyetemi Világjátékok a kínai Chengduban. Tizennyolc sportágban rendezik meg a versenyeket, a MEFS már október elején tájékoztatta az érintett sportszövetségeket az esemény előkészületeiről, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szabott részvételi feltételekről. A 2021. évi eseményen az 1996. január 1 – 2003 december 31. között született, felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt. Jelenleg zajlanak a sportági egyeztetések a szövetségek vezetőivel, eddig 9 sportág jelezte részvételi szándékát. Összességében 13-14 sportág, és 150-200 fő részvételére számítunk, január 18-án kell leadnunk az elvi nevezéseket, mely egyben a sportágankénti részvételi szándék megerősítése, bízunk benne, hogy addigra valamennyire letisztulnak a koronavírus járvány okozta, sportot is jelentős mértékben érintő kaotikus állapotok. A sportági előkészületekkel párhuzamosan zajlik az utazási lehetőségek feltérképezése, a hivatalos utaztató partner kiválasztásának előkészítése. A szövetségi egyeztetések során – figyelembe véve a folyamatosan átalakulóban lévő nemzetközi versenynaptárt is – arra törekszünk, hogy minél nagyobb számban tudjanak részt venni az Egyetemi Világjátékokon éremesélyes versenyzők, ezáltal az éremtáblán is lehetőség szerint előkelő helyen végezzen a magyar csapat.

A Téli Universiade a tervek szerint 2021 januárjában került volna megrendezésre Luzernben, Svájcban, de a járvány miatt el lett halasztva. A nemzetközi sportszövetségekkel és az egyetemi sportszövetségekkel egyeztetve azonban sikerült új időpontot találni, ez alapján a naptári évet tartva, a következő téli szezon elején, 2021. december 11-21. között kerül megrendezésre az esemény. Előreláthatólag minden idők legnépesebb magyar küldöttsége vehet részt, amennyiben a FISU jóváhagyja mind a női, mind a férfi egyetemi jégkorong-válogatottak részvételét a többi sportág mellett. Tehát a téli játékok – a halasztás miatt még Téli Universiade néven – a tervek szerint 2021. december 11-én kezdődnek Luzernben.

Sokáig a sportban tevékenykedők azt hangoztatták, hogy a fiatalokat fel kell állítani a számítógépek elől. Ergó: a sport a virtuális világ „vetélytársaként” volt jelen a köztudatban. A MEFS-nél az utóbbi időben felértékelődött a digitalizáció és az e-sport fontossága. Milyen tervek vannak arra, hogy ezek a területek minél eredményesebben beépüljenek a sportba? Vagy ez a cél?

A 2020-as évben az egész világ az online térbe költözött, így nem lenne túl szerencsés, ha a digitalizáció létjogosultságát pont most kérdőjeleznénk meg. Egyébként pedig sok sikert, hogy a mostani egyetemistákat felállítsuk a virtuális valóságtól. Azt se felejtsük el, hogy a 2010-es évek óta már a felsőoktatásba került egy olyan generáció, amely részt vett a mindennapos testnevelés rendszerében, illetve a TAO rendszernek és a Kiemelt Sportágfejlesztésnek köszönhetően rengeteg rendszeresen sportoló kerülhetett be a felsőoktatásba. Ezért ezzel a generációval már mást, és máshogyan kell kommunikálni. A digitalizáció jelenléte mindannyiunk életét meghatározza és segíti, így van ez a sportban is: számtalan eszköz, applikáció, technológia segíti az élsportot és a szabadidősportot egyaránt, így markáns szerepet kell vállalnunk itt, az egyetemekhez kapcsolódó, sportot is érintő digitalizációs fejlesztéseket a MEFS-nek hangsúlyosan kell képviselni.  Hasonlóan vélekedek az erőszakmentes e-sportról is: az, hogy a szabadidő eltöltés ezen formájába is meg tudjuk jeleníteni a sportot, ebbe a szegmensbe is ott lehetünk, inkább lehetőségként élem meg, mint veszélyként. A megoldást én abban látom, hogy megfelelő kereteket teremtsünk ezeknek a platformoknak, legyünk jelen, határozzuk meg közösen az irányokat, figyeljük a trendeket.  Azzal követnénk el a legnagyobb hibát, ha azt mondanánk, hogy ezzel a területtel nem érdemes, nem kell foglalkozni, ez nem sport, csak bambulás a monitor előtt. Számos kutatás bizonyítja, hogy a monitor előtt végzett sport ösztönzőleg hathat a „rendes” sport kipróbálására is, meghozhatja a kedvet annak űzésére. Sokan vannak olyanok is, akik a különböző sportágakban, testmozgásban nem találta meg a számításait, nem volt sikerélménye, itt viszont megtalálta azt, amit a sporttól nem kapott meg. Arról nem is beszélve, hogy a top gamerek komoly fizikai edzésmunkát végeznek azért, hogy a koncentrációjuk ne lankadjon a hosszú versenyek alatt. Összegezve: ha jól használjuk az e-sportban rejlő lehetőségeket, megfelelően kommunikálunk a szereplőkkel, akkor előnyünk származhat ebből, ezért az erőszakmentes e-sporthangsúlyosan meg fog jelenni a MEFS mindennapjaiban is.

Tisztújítás volt a MEFS-nél a nyáron. Mit lehet tudni a felállt bizottságokról, amelyek segítik a szövetség munkáját?

Így igaz, az elnökség a szeptemberi ülésén döntött a következő négy év bizottsági struktúrájáról, valamint a bizottsági elnökökről, az októberi alkalmon pedig az elnökök beszámoltak a tervezett tagságról, valamint a vázolták a működési kereteket és a stratégiai irányvonalakat. Az év végi elnökségi ülés egyik központi témája pedig a tervezett szakmai munkaterv részletes megvitatása és az előttünk álló évek tervei, elérendő céljai kerülnek majd bemutatásra.

A következő négy évnek 7 bizottsággal, két testülettel és két konkrét projektcsapattal vágunk neki. Kiváló kutatók, sportszakemberek, az egyetemi sportélet szervezői és motorjai, valamint számos külső szakértő lett felkérve arra a munkára, amit csak így, közösen fogunk tudni elérni. Hiszem, hogy minden területen fogunk tudni fejlődni: nemzetközi színtéren, a tudományos életben, a képzések fejlesztésében, az élsportban és a szabadidősportban egyaránt szükségünk és lehetőségünk van a további fejlődésre. Annak érdekében pedig, hogy ezeket a hatásokat felerősítsük és megfelelően tudjunk róla a nyilvánosság felé is beszélni, az Elnökség döntött arról is, hogy létrehozza a Kommunikációs és Marketing Bizottságot, ahol – ha szabad így fogalmaznom – a szakma nagyágyúi ültek egy asztalhoz és kívánják segíteni az egyetemi sportot. 

Elkészült a HAT 3.0, azaz a Hajós Alfréd Terv 3.0. Mit kell tudni erről a dokumentumról?

A nevéből kiolvasható, hogy ez a MEFS harmadik ilyen stratégiai dokumentuma. Az előző kettő  2013-tól határozta meg a fejlesztések fő irányait, ezt kellett 7 év után némileg finomhangolni, kiegészíteni. Számos területen kiemelkedő sikereket ért el a MEFS az elmúlt időszakban, de látni kell, hogy 7 év alatt egy generáció megfordult a felsőoktatásban, és olyan változások történtek körülöttünk, olyan trendek jelentek meg, amire a MEFS-nek is reagálnia kell:

–        Globális kihívásokkal találkozunk: gondolom nem kell említenem külön, hogy most is egy ilyenben vagyunk. Átalakulóban a felsőoktatás rendszere Magyarországon és a világon egyaránt, ehhez kell alakítanunk a stratégiát.

–        A lakosság fizikai aktivitása jelentős mértékben nem változott, a rendszeresen sportolók aránya az egyetemisták körében kevéssel 25% felett van (ez a heti 150 percet sportolók), a maradék 75%-ból 50% szinte semmit mozog. Ösztönözni kell tehát a fiatalokat arra, hogy tegyenek az egészségükért. És az is biztos, hogy más megközelítés szükséges, mert ez az arány évek óta nem változik szignifikánsan, tehát valamit biztosan rosszul csinálunk. A jövő értelmiségéről beszélünk, aki a munkaerőpiacra kikerülve – mondjuk vezetőként – azt az attitűdöt fogja képviselni, amiben szocializálódott.

–        A primer prevencióra nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk a következő időszakban. Fontos megértetnünk a fiatalokkal, hogy az egészségük az élet minden területére kihatással van: koncentráció, teljesítőképesség, munkabírás, szociális kapcsolatok, családalapítás, egyszóval a teljes embert befolyásolja. A rendszeres testmozgás mind hatással van ezekre: kitartás, döntésképesség, megküzdési stratégiák, csapatszellem, magabiztosság, siker és célorientáltság – ezeket mind megkapjuk a sporttól, fontos tudatosítani a fiatalokban, hogy ezek nélkül a képességek nélkül nem fognak tudni hosszútávon érvényesülni a munkaerőpiacon.

–        Említettem a felsőoktatásba belépő új generációt – nekik mást, máshogyan kell kommunikálni, itt óriási szerepet kap a digitalizáció: e-sport, mérés-értékelési rendszerek, applikációk, kapcsolattartás új formái – ezeket mind használnunk kell, erre számos megoldással szolgál a Hajós Alfréd Terv 3.0.

–        Egészségfejlesztő egyetemek hálózatának kiépítése – A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) indított egy értékelési, minősítési vagy audit rendszert, a csatlakozó egyetemek egy komplex lista alapján világítják át a FISU-val közösen egyetemüket, majd az eredmények ismeretében jelölik ki a fejlesztések irányait, amit később a nemzetközi szövetség pontoz, és különböző minősítéseket lehet kapni. A campusok értékelésénél nem csak a sportélet aktivitása számít a komplex szempontrendszer még olyan területeket is érint, mint: táplálkozás, betegségmegelőzés, mentális és szociális egészség, kockázati magatartás, környezet, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás.

Jelenleg két egyetem csatlakozott a programhoz, de másik négy egyetemmel is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, illetve a közeljövőben egy erre vonatkozó együttműködési megállapodás is aláírásra kerül a nemzetközi és a magyar szövetség között. Célunk, hogy minél több egyetem csatlakozzon a programhoz. Végül a kettős életpálya modell érdemi beindítása is hangsúlyosan megjelenik a HAT 3.0-ban, fontos, hogy megfelelő körülmények mellett tudjanak készülni az egyetemeken az élsportolók, természetesen a tanulmányaik folytatása mellett.

A HAT 3.0 egyik kiemelt eleme a kettős életpálya bevezetése. Milyen lehetőségeket nyújthat egy felsőoktatásban tanulónak a modell?

Általános jelenség az élsportban, hogy a fiatal sportoló 18 éves kora környékén egy nagyon komoly választás elé kerül: sportban maradás vagy továbbtanulással felkészülés a civil életre. Ebbe a rendkívül érzékeny élethelyzetbe kapcsolódik be az egyetem, mely ennek a dilemmának az eldöntésében – egy megfelelően összeállított támogatási rendszer felmutatásával – komoly segítséget nyújthat. Ezt a duális karriert támogató feltételrendszer kialakításával lehet elérni, mely figyelembe veszi az élsportolók speciális, csak erre a korszakra jellemző igényeit. A magas fizikai és mentális terhelés következtében szükségük van az egyetemi képzési programok rugalmas megállapítására, érdekeik képviseletére a felsőoktatási környezeten belül, a szakok közötti és a kredittranszfer rendszer megfelelő alakítására, tanácsadásra és útmutatásra a képzési program szervezésében. Olyan sporttámogatási- és ösztönző rendszert kell tehát kialakítani, mely segítségével az adott egyetemre felvételt nyert élsportoló a tanulmányai mellett sportkarrierjét is eredményesen folytathatja, részben vagy egészben az egyetem sportegyesületének színeiben. Azt gondolom, hogy élsport nélkül nincs szabadidősport. Szükségünk van az egyetemeken is olyan példaképekre, akik közöttünk járnak, akiknek lehet szurkolni. Ez erősíti az egyetemi identitást, pozitív hatással lehet az egyén sportolási szokásaira, közösséget teremt, magyarán mindannyiunk érdeke, hogy az egyetemi élsportot ebből az irányból is segíteni tudjuk.

A MEFS főtitkáraként tevékenykedik. Röviden mit kell tudni önről? 

Sportmenedzserként végeztem a Testnevelési Egyetemen, innen lehetőségem volt 4 évig a jégkorong sportágban dolgozni, szemtanúja voltam a krakkói csodának, és nagyon sokat tanultam a sportágról és a szövetség működéséről. Másfél évet tölthettem ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban, ahol vezetőképzésben vettem részt, valamint betekintést nyertem az ottani egyetemi sportélet működésébe is. Miután hazaköltöztem, főosztályvezetőként dolgoztam másfél évig a Sportért Felelős Államtitkárságon, itt az utánpótlás-nevelésre láthattam rá meglehetősen mélyen, végül pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportirodáját vezettem addig, amíg a jelenlegi feladat meg nem talált.

Hatalmas megtiszteltetés egy 113 éves szervezet vezetőjeként dolgozni, szolgálni az egyetemi sportot. Nehéz, de szép feladat, amelyhez kellő alázattal állok hozzá. Ambiciózus terveink, szép céljaink vannak, amelyeket el szeretnénk érni. Ehhez pedig az kell, hogy az egyetemi sportért dolgozók is valódi közösséget alkotva végezzék munkájukat. Nekem ezzel az is a célom, hogy az egyetemi sport közege és a Szövetség egy olyan klub legyen, ahova szeretnének minél többen csatlakozni és rangja is van annak, ha valaki a közösségünk tagja. Korábbi és jelenlegi olimpiai, világ és Európa-bajnok sportolók, sportvezetők, állami vezetők, hallgatók tízezreit képző testnevelők, edzők, professzorok, tanárok mind-mind részesei voltak az elmúlt 113 év történéseinek, bízzunk abban, hogy a következő száz év is hasonlóan sok, vagy még több sikert tartogat számunkra.

(VPB Kommunikáció)

Részletek

Egyetemi Világjátékok – Akár kétszáz fős is lehet a magyar csapat

    A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szerint 150-200 fő alkothatja a magyar csapatot az Egyetemi Világjátékokon – korábbi nevén Universiadén -, amelyre augusztus 18-29. között kerül sor a kínai Csengtuban.

    A MEFS közleményében Juhász Péter főtitkár elmondta, hogy az eseményen 18 sportágban rendeznek versenyeket az 1996. január 1. és 2003. december 31. között születettek részére, akik rendelkeznek felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal.
    „Eddig kilenc sportág jelezte részvételi szándékát. Összességében 13-14 sportág és 150-200 fő részvételére számítunk. Január 18-án kell leadnunk az elvi nevezéseket, amely egyben a sportágankénti részvételi szándék megerősítése” – magyarázta a főtitkár.
    Hozzáfűzte, a sportági előkészületekkel párhuzamosan zajlik az utazási lehetőségek feltérképezése is.
    „A szövetségi egyeztetések során arra törekszünk, hogy minél nagyobb számban tudjanak részt venni az Egyetemi Világjátékokon éremesélyes versenyzők, ezáltal az éremtáblán is lehetőség szerint előkelő helyen végezzen a magyar csapat” – szögezte le Juhász Péter.
    A Téli Universiadéra januárban került volna sor Luzernben, de a koronavírus-járvány miatt 2021. december 11-21. között rendezik meg. A főtitkár szerint előreláthatólag minden idők legnépesebb magyar küldöttsége vehet részt a téli eseményen, amennyiben a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség jóváhagyja a női és a férfi egyetemi jégkorong-válogatottak részvételét is a többi sportág mellett.

Részletek