EURO-2016 – Orosz huligánokra vadásznak a francia Riviérán

A francia rendőrség razziát kezdett orosz huligánok begyűjtésére a Riviérán kedd délelőtt. Többeket őrizetbe vettek és kiutasítás vár rájuk. rendbontas2

A francia rendőrség razziát kezdett orosz huligánok begyűjtésére a Riviérán kedd délelőtt. Többeket őrizetbe vettek és kiutasítás vár rájuk.

A Cannes-hoz közel eső Mandelieu-ben – miután egy 43 orosz szurkolót Lille-be szállító busz elhagyta a szállodát – a rendőrök megállították a járművet, hogy igazoltassák az utasokat, akik erre nem voltak hajlandóak.
Ezután több órás szembenállás következett a buszt elhagyni nem hajlandó szurkolók és a francia csendőrök között. Alekszandr Sprigin, az Összoroszországi Szurkolói Egyesület elnöke több orosz médiumnak elmondta, hogy a francia hatóságok ki akarnak toloncolni 29-et a buszon utazók közül, holott azok nem vettek részt a marseille-i rendbontásban. Az AFP francia hírügynökség szerint viszont a járművön gyanúsítottak is utaztak.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában az incidenssel kapcsolatban kijelentette, hogy a franciaországi orosz diplomáciai képviseletek munkatársai meg fogják védelmezni az orosz futballszurkolók érdekeit. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy az orosz szurkolók is tiszteletben tartják Franciaország törvényeit és nem hagyják provokálni magukat.
Az orosz média értesülései szerint Marseille ügyésze délután elrendelte a busz összes utasának letartóztatását, mert belehalt sérüléseibe egy orosz futballhuligánok által összevert angol drukker.
Manuel Valls miniszterelnök is megszólalt az ügyben, és jelezte: lesznek kiutasítások, a bűnösök nem maradhatnak Franciaország területén. Szergej Parinov, az orosz nagykövetség sajtófelelőse megerősítette a történteket.
Az angolok és az oroszok szombaton 1-1-et játszottak Marseille-ben. A két tábor már csütörtök este óta hol egymással, hol a helyi rendfenntartókkal csapott össze, és a mérkőzés után a stadionban, valamint az utcákon folytatódtak a harcok.
Szerdán az oroszok a szlovákokkal találkoznak Lille-ben. A mérkőzés apropóján kedden telefonon beszélt egymással Vlagyimir Putyin elnök és Robert Fico szlovák miniszterelnök. A Kreml tájékoztatása szerint a meccs biztosítása nem szerepelt a közelgő szlovák EU-elnökség miatt főleg a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra összpontosító eszmecsere témai között.
Peszkov ugyanakkor hozzáfűzte: a mérkőzés biztosítása a vendéglátó ország feladata.
“A mi sport-tisztségviselőinknek és társadalmi szervezeteinknek fel kell használniuk a befolyásukat annak érdekében, hogy törvénytisztelő magatartásra szólítsák fel a szurkolókat” – tette hozzá.

 


Forrás: www.xlsport.eu – RSS

Hozzászólás írása

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..